Bierblog: Parelhoenborstfilet met Zilverpel

De Bredanaar Han Hidalgo, van Biercuisine.nl, is gespecialiseerd in foodpairing met bieren. Regelmatig deelt hij zijn nieuwste recepten met ons. Deze week maakte hij een parelhoenborstfilet met Zilverpel van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch. 

Ingrediënten
4 parelhoenborstfilets, ambachtelijke kwaliteit
2 sjalotjes, geschild en fijngesneden
8 eetlepels blokjes gepelde tomaat, pot of blik
2 eetlepels verse dragonblaadjes, fijngehakt
1,5 dl gevogelte- of groentebouillon
5 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
6 eetlepels koksroom of crème fraîche
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze
De parelhoenborstfilets met 3 eetlepels olie bestrijken, met weinig zout bestrooien en laten rusten. De filets kunnen worden vervangen door kipfilets (maïskip, ambachtelijke kwaliteit). Twee eetlepels olie in een braadpan of wok verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. Blokjes tomaat en bouillon toevoegen en gedurende 20 tot 25 minuten stoven. Het stoofvocht iets inkoken, met een staafmixer pureren en vervolgens de koksroom of créme fraîche en dragon erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. De saus warm houden. De parelhoenborstfilets op een grillpan aan beide kanten kort roosteren. Af en toe omkeren. Eventueel op de barbecue roosteren. Ervoor zorgen dat de binnenkant sappig blijft. De parelhoenborstfilets met de saus over voorverwarmde borden verdelen en met dikke frieten en waterkers of rucola serveren. Een goed gekoeld glas Zilverpel van Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch erbij serveren. Dit verfrissende, fruitige  blonde bier van 6,5 vol% past goed bij de licht geroosterde smaak van de parelhoenborstfilet in combinatie met de zachte, romige saus.

Han Hidalgo
www.biercuisine.nl